Propolis a jeho účinky

Včelí tmel nebo propolis je látka, kterou získávají včely z pupenů rostlin a stromů. Propolis používají včely na vyplnění menších trhlin v úlu. Na sběr propolisu je specializovaná skupina včelích dělnic, které začnou se sběrem, pouze pokud je teplota vyšší než 20 stupňů. Složení propolisu je komplexní, obsahuje řadu složek, z nichž nejsou všechny dosud známé. Pro včely je propolis velmi důležitý, protože kromě vyplňování menších trhlin v úlu jim slouží i na udržování hygieny. Pokud například vnikne nějaký vetřelec do úlu (myš nebo ještěrka), včely ho štípnutím usmrtí a potom obalí vrstvou propolisu a včelího vosku. Takto nabalzamovaná mrtvola se nezačne rozkládat a hnilobné procesy se nespustí ani za 5 – 6 let. Tento včelařům velmi známý jev nelze dosáhnout žádnou jinou přírodní látkou. Propolis zabraňuje rozkladu bílkovin, zabíjí bakterie a jeho antibakteriální účinek je velmi silný.

Propolis je jedna z těch látek, které nejvíce přibližují aktivní složky rostlin člověku. Největším zdrojem propolisu jsou pupeny stromů. Z nich odebírají včely pryskyřičnou látku, ke které později přidají včelí vosk a sliny. Doteď se zjistilo, že propolis obsahuje 10 látek s různým chemickým složením. Ze skupiny flavonoidů se v něm nachází betulin, izovanilin a nenasycené aromatické kyseliny kofeinová a ferulová. Je zajímavé, že většina složek propolisu pochází z vrb a topolů, ale včely ho získávají i z jiných stromů. Každý druh stromu má jiné složení a odlišný poměr látek pryskyřice, ze které později včely vytvářejí propolis.

Flavonoidy obsahují pupeny a kůra stromů jako topol, bříza, vrba a u rostlin se vyskytuje zejména v buněčných kapalinách, mladých výhoncích a ještě nezralých plodech. Všechny aktivní látky pocházející z rostlin a stromů poskytují tomuto včelařskému produktu mnohostranné využití a to díky různorodosti jeho složek.

Flavonoidy jako převládající složky v propolisu mají až 41 léčivých účinků. Jeden z nejvzácnějších účinků je, že mají příznivý vliv na vlásečnice a žíly, protože v nich podporují průtok krve. Celkově zlepšují krevní oběh a mají pozitivní účinky při nízkém krevním tlaku. Jejich účinky jsou příznivé i na produkci estrogenu u žen a také podporují funkci žláz s vnitřní sekrecí. Jejich účinky zneškodní viry, bakterie a parazitické buňky. Za antibakteriální účinky je zodpovědná kyselina ferulová.

V propolisu a v rostlinách, ze kterého propolis pochází, se nedají najít látky s podobnými aktivními účinky, jako mají flavonoidy. Propolis můžeme díky jeho složení použít při různých ošetřeních, například při kožních problémech, zánětech kůže, zánětech močových cest, při venkovních poraněních, bolestech zubů, při znecitlivění a při různých jiných chorobách.

Propolis, který je považován za druhotný produkt včelího úlu, se používá již od pradávných dob pro zdravotní účely. Díky jeho antibakteriálnímu účinku se používá v homeopatii i v lékařství.

Propolis je látka, jejíž barva je zelenohnědá. Její vůně připomíná med, vosk a vanilku. Při hoření velmi pěkně voní. Propolis, který včely získávají z pupenů stromů a jiných rostlin má velmi důležitou funkci ve včelím úlu, jelikož v něm udržuje čistotu a také jím včely vyplňují menší trhliny. Propolis obsahuje přibližně 55% balzámové látky, 30% včelího vosku, 10% éterických olejů a 3% pylu, který je bohatý na obsah vitamínů a minerálních látek. Tím, že propolis není dostatečně prozkoumanou látkou, nemá ani svůj chemický vzorec. Nicméně i přesto se využívá díky jeho léčivým účinků již tisíce let. Je předmětem mnoha výzkumů bakteriologie a biologů, kteří dokázali, že propolis je látka s výjimečnými léčivými účinky.

Léčba propolisem dosahuje efektivních výsledků, a to díky jeho antibiotickým, hojivým a imunologickým účinkům. Můžeme ho použít na urychlení léčby ran, pohmožděnin, léčby dýchacích cest, ústní dutiny a také očí.

Samozřejmostí je, že neexistuje žádný zázračný produkt, kterým umíme léčit všechny nemoci. Nicméně propolis představuje formu přírodního léčiva, která umí být velmi účinná při určitých nemocech a zdravotních potížích. Použití propolisu ve zdravotnictví vychází z faktu, že i v samotném včelím úlu je díky propolisu neuvěřitelná čistota a hygiena.

Testování čistého propolisu

  1. Umístíme 200mg propolisu, nalámaného na drobné kousky, do zkumavky, a přidáme 5ml 96% etanolu.

  2. Necháme odstát 1 hodinu a následně při míchání přilijeme 100ml vroucí a studené destilované vody.

  3. Získaný roztok přecedíme.

  4. Z přecezené hmoty odebereme 2ml a dáme do 50ml zkumavky, kam následně přidáme 1ml 20% kyseliny sírové. Mícháme 1 minutu a poté přidáme 1 kapku roztoku manganistanu draselného.

  5. Podívejme se na zbarvení kapaliny. Kapalina by se měla změnit z růžové na bezbarvou, a to během 11 sekund. Pokud by tento proces trval déle, znamená to, že aktivní složka je nízká, tedy že obsahuje méně antioxidantů.

Testování výtažku z propolisu

Čas reakce, tedy zbarvení indikátoru, závisí na množství propolisu ve zkoumaném roztoku, tím pádem mají roztoky s různou koncentrací propolisu odlišný čas reakce.

Smícháme 2ml 10% propolisového roztoku se 100ml vroucí a studené destilované vody a pak postupujme od 3. bodu výše uvedeného postupu. Ke zbarvení by mělo dojít za 20 sekund.

Další jednoduchý domácí test na určení aktivity propolisu

Nasypeme polovinu čajové lžíce propolisu do šálku čerstvého mléka (nepasterizované domácí mléko), promícháme a necháme stát 4 dny při pokojové teplotě. Pokud mléko není nakyslé ani po těchto čtyřech dnech, aktivita propolisu je účinná.