Jak užívat mateří kašičku?

Zřejmě si už mnozí všimli, že včelí mateří kašička nemá příliš příjemnou chuť. Ti co si myslí, že bude mít chuť podobnou medu, budou zklamáni hned při jejím prvním ochutnání. Mnoho lidí odradí její kyselá a jemně štiplavá chuť (způsobují ji mastné kyseliny, které obsahuje včelí mateří kašička, 10-HDA, acetylcholin), která se nedá přirovnat k žádné potravině.

Tip na způsob jejího užívání

Jak už ale víme, včelí mateří kašička se neužívá kvůli její chuti, ale kvůli jejím příznivým účinkům. Těm, kdo s užíváním včelí mateří kašičky teprve začínají, doporučujeme, aby ji začali užívat nejprve v malých dávkách, aby si zvykli na její chuť. Během prvního týdne ji doporučujeme užívat v 0,25g dávkách, kterou později můžete zvýšit na 1g. Po vložení včelí mateří kašičky do úst se ji snažte udržet pod jazykem. Po chvíli, když se Vám v ústech nahromadí množství slin, ji můžeme spolknout (v tom momentě už větší část své kysele štiplavé chuti ztratí). Po jejím užití se nedoporučuje alespoň půl hodiny pít. Je velmi důležité, abychom včelí kašičku začali užívat postupně v menších dávkách, a to zejména osoby, které mají citlivý žaludek, protože pokud jejich tělo není na včelí mateří kašičku zvyklé, může způsobit průjem.

akopouzivatZpestření chuti medem

Pro ty, co si nemohou na chuť zvyknout ani pomocí výše uvedeného způsobu, ji doporučujeme smíchat s medem. Pro včelí mateří kašičku je med druhým nejlepším způsobem jak ji skladovat a uchovat její aktivní složky. Ale je důležité vědět, že při smíchání mateří kašičky s medem se její účinky sníží. Je vědecky dokázáno, že enzymy, které obsahuje med, nemají dobrý vliv na složky, které se nacházejí ve včelí mateřské kašičce, což znamená, že se její účinek snižuje.

Takže pokud chceme včelí mateří kašičku zamíchat do medu a takto uskladnit, musíme nejprve odstranit z medu některé jeho složky, tedy enzymy, a to proto, aby neznehodnocovaly účinky včelí mateří kašičky. Abychom dosáhli očekávaného výsledku, musíme med ohřát na 65°C a poté prudce zchladit. Med ohřejeme ve skleněné nádobě nad horkou vodou a po náhlém zchlazení pod 20°C ho smícháme s včelí mateří kašičkou v takovém poměru, aby včelí mateří kašička činila 5 až 10% celkového objemu.

Dále je důležité, abychom tuto směs včelí mateří kašičky a medu před každým použitím důkladně promíchali, protože včelí mateří kašička i med mají různou hustotu a může se stát, že se včelí mateří kašička po delším skladování vyplaví na povrch medu. Včelí mateří kašičku doporučujeme zamíchat do řepkového medu, protože ten již po dvou týdnech při pokojové teplotě zkrystalizuje. V takovém medu se včelí mateří kašička obtížně dostává na jeho povrch a lépe se dávkuje.

Při dávkování této směsi medu a včelí mateří kašičky nezapomínejme na poměr, který jsme při jejich smíchání použili. Takže pokud množství včelí mateří kašičky představovalo 10% z celkového objemu směsi, proto abychom přijali 1g včelí mateří kašičky musíme zkonzumovat 10g směsi včelí mateří kašičky s medem.
Takto připravená směs včelí mateří kašičky a medu si uchová své blahodárné účinky i při pokojové teplotě, ale je důležité, abychom ji nevystavovali světlu a styku s vlhkostí.